Multisite met Magnolia bespaart je tijd

DX day page banner

Multisite met Magnolia bespaart je tijd

Content van meerdere websites op één plek beheren: het scheelt je als marketeer tijd en geeft je bovendien een duidelijk overzicht van je content. In Magnolia CMS is dit mogelijk. Jordie Diepeveen, ontwikkelaar bij TRIMM, vertelt hier meer over.

Wanneer gebruik je multisite in Magnolia?

Multisite in Magnolia is heel geschikt als je meer dan één website wilt beheren binnen je organisatie. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een corporate site en een wervingssite, zoals we voor de Jong & Laan hebben ontwikkeld. Ook campagnes, landingspagina’s, product specifieke sites, evenementensites, intranet en microsites zijn heel geschikt om te beheren met de multisite module, die beschikbaar is voor de Enterprise editie van Magnolia CMS.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Je werkt in één content managementsysteem (CMS) waar verschillende sites in staan. Voor elke site is een eigen websiteboom aanwezig, maar je uploadt bijvoorbeeld afbeeldingen in de algemene DAM (digital assetmanagement) module en je beheert ook je contactpersonen op één plek. Daarbij heb je de keuze om deze op alle sites of op slechts één website te tonen. Je beheert je content dus overzichtelijk op één plek en verspreidt het via meerdere kanalen, dat scheelt tijd. Met rollen en rechten in Magnolia kun je in jouw organisatie eenvoudig collega’s toegang geven tot de websites die ze moeten beheren. Bovendien kun je iedere site zijn eigen domeinnaam geven.

Hoe zit dat met duplicated content?

Daar moet je inderdaad alert op zijn, zodat Google je daar niet op afstraft. Als je één blog op twee websites plaatst, kun je in Magnolia zelf aangeven op welke website de content door Google geïndexeerd moet worden. Zo voorkom je duplicated content.

Magnolia noemt zelf de herbruikbare componenten als één van de voordelen, zie jij dat ook zo?

Dat is inderdaad een groot voordeel. Ik noemde net al het voorbeeld van de Jong & Laan. We hebben voor hen eerst de corporate site ontwikkeld. Voor het design en de ontwikkeling van werkenbijjonglaan.nl konden we een deel van de componenten hergebruiken. Zo is het ‘call to action’ component op beide sites gebruikt. Doordat je met multisite per site een ander thema kunt gebruiken, ziet hetzelfde component er op iedere site anders uit. De component hoeft dus maar één keer te worden gebouwd.

De kracht van Magnolia is dat het CMS modulair is opgebouwd. Wij ontwikkelen componenten die goed op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor kan een klant eenvoudig zelf een landingspagina maken die er ook meteen goed uitziet, zonder dat daar hulp van ons bij nodig is. Als je bijvoorbeeld een pagina wilt maken die als doel heeft om mensen te werven voor je evenement, verrijk je de pagina met informatie die daarvoor belangrijk is.

Heeft multisite ook te maken met multilingual?

Ja dat klopt. Elke site binnen multisite kan in meerdere talen worden weergegeven. In tegenstelling tot de community editie (waarbij maar één site mogelijk is), kun je met multisite per site aangeven in welke talen de site beschikbaar moet zijn.

We hebben multisite bijvoorbeeld ook gebruikt voor de portals die we ontwikkeld hebben. Daarbij gebruiken we multisite om per land een portal te beheren in de taal van het betreffende land. In één omgeving kun je volledig gescheiden sites beheren.

Meer weten?

Wil je meer weten over het gebruik van multisite met Magnolia CMS? Neem contact met ons op! 

Gepubliceerd op: 1 augustus 2017
Auteur: Geen