Internet of Things vraagt ook helderziendheid

impression of working environment at TRIMM

Internet of Things vraagt ook helderziendheid

Michiel Verheij, product owner en consultant bij TRIMM, opent donderdag 17 maart Industrial Ethernet. FHI en PI Nederland organiseren samen Industrial Ethernet om de gebruikers en potentiële gebruikers te informeren over de mogelijkheden van Industrial Ethernet.

In zijn presentatie gaat Michiel in op de revolutie van het Industrial Internet of Things. Hij gaat daar onder andere in op de DIKW pyramide. Aan dit model voegt Michiel ‘helderziendheid’ toe, als logisch gevolg op de aanwezige componenten data, informatie, kennis en wijsheid.

dikw model

“Volgens het oude model ga je wijsheid actief toepassen. Maar met wijsheid an sich kun je niets als je het niet actief toepast. Doordat je in het bezit bent van veel gegevens kun je deze actief toepassen en daarmee vooruitkijken. Denk daarbij aan Google Now; op basis van de tijd en de plaats waar jij je bevindt zet hij de juiste apps voor je klaar. Context afhankelijk aanbieden van relevantie informatie, daar zie ik het steeds meer naar toe schuiven.”

Michiel ziet veel kansen voor toepassing van Internet of Things in de industrie: “Een van de dingen waar je dat kunt tegenkomen is predictive maintenance. Onderdelen uit een machine worden preventief vooruitbesteld en vervangen gebaseerd op real time machine informatie gecombineerd met eerder verzamelde data, in plaats van afwachten totdat deze versleten zijn. Dat scheelt in de kosten, doordat de machine niet te lang stil hoeven te staan.”

Kostenbesparing, inzicht, vooruitdenken, dat kan ook vanuit marketingperspectief. Michiel vervolgt: “Als je het gedrag van mensen weet, kun je daarop anticiperen met context afhankelijke pagina’s of gepersonaliseerde content. Dat is uiteraard wel afhankelijk van de hoeveelheid content die je hebt. Je moet voldoende basis hebben om je conclusies te kunnen trekken, anders sluit je niet volledig aan bij de behoefte van de klant en zal de klant zich onbegrepen voelen.”

Gepubliceerd op: 10 maart 2016
Auteur: Geen