De nieuwe functionaliteiten van Magnolia 5.4

header trimm impression of working environment working in a team

De nieuwe functionaliteiten van Magnolia 5.4

Sinds 3 juli 2015 is Magnolia 5.4, de laatste versie van Magnolia CMS, beschikbaar. Magnolia 5.4 kent verschillende nieuwe functionaliteiten waarmee Magnolia het voor ontwikkelaars onder andere makkelijker maakt een website naar eigen creativiteit en wensen in te richten. Ik sprak met Jordie Diepeveen, ontwikkelaar bij TRIMM, over deze nieuwe functionaliteiten en zijn ervaringen met Magnolia 5.4.

Van standaard templates naar componenten

De verandering met de meeste impact is volgens Jordie de overgang van Standard Templating Kit (STK) naar Magnolia Templating Essentials (MTE). “In vorige versies werkte Magnolia met STK. Hiermee kan een website worden ontwikkeld met behulp van bestaande templates die Magnolia beschikbaar stelt.”

Doordat er gehele templates beschikbaar zijn, kan in weinig tijd een goede website worden ontwikkeld. Er zitten echter ook nadelen aan deze werkwijze. Jordie vervolgt: “Het is moeilijk om een template naar geheel eigen wens vorm te geven, omdat designers bij het ontwerpen van een website met bestaande structuren van de templates rekening moeten houden.”

In de nieuwe versie laat Magnolia de STK achter zich en gaat het over op Magnolia Templating Essentials (MTE). Met MTE stelt Magnolia een aantal basis componenten beschikbaar in plaats van gehele templates. Hiermee kunnen ontwikkelaars zelf templates samenstellen, waardoor ontwikkelaars vrijer zijn in het ontwikkelen van een website. “Ontwikkelaars worden niet meer geforceerd om een website te bouwen volgens de denkwijze van Magnolia”, aldus Jordie.

YAML

“Een andere belangrijke verbetering is dat het nu mogelijk is om met YAML, een veelgebruikt bestandsformaat, templates te beschrijven. Dit draagt bij aan een betere samenwerking tussen ontwikkelaars, omdat er nu op een duidelijke en transparante wijze wordt weergegeven wat verschillende ontwikkelaars hebben gedaan in een template”, vertelt Jordie. Hij geeft daarbij aan dat dit ook past in het steeds populairder wordende agile principe, waarbij samenwerking heel belangrijk is.

Campaign publisher

De campaign publisher is ook een nieuwe functionaliteit van Magnolia 5.4. Hiermee kan er op een overzichtelijke manier worden weergegeven welke pagina’s en bestanden er bij een bepaalde campagne horen.  Daarnaast is het met de campaign publisher mogelijk om een campagne in zijn geheel te publiceren in plaats van alle pagina’s en bestanden apart.

Jordie vervolgt: “De overgang van STK naar MTE, YAML en de campaign publisher zijn de grootste veranderingen. Daarnaast is het in Magnolia 5.4 onder andere mogelijk om een website te ontwikkelen zonder JAVA kennis. Zonder dat er een JAVA ontwikkelaar ingeschakeld hoeft te worden kan er nu een kleine website of kleine demo worden gemaakt. Voor Enterprise klanten zijn er in Magnolia 5.4 verbeteringen doorgevoerd voor high performing sites: zware websites die te allen tijde snel moeten reageren.”

Wel of niet updaten naar de nieuwe versie, en wanneer?

Huidige Magnolia gebruikers kunnen zonder problemen updaten naar versie 5.4 omdat de nieuwe versie van Magnolia STK nog steeds blijft ondersteunen. Zo kunnen ook alle huidige klanten profiteren van de nieuwe functionaliteiten van Magnolia 5.4 zonder dat bestaande websites minder functioneren.

STK en MTE kunnen ook naast elkaar gebruikt worden. Daarom wordt het door Magnolia geadviseerd om nieuwe projecten met behulp van MTE te ontwikkelen, terwijl bestaande projecten nog gewoon kunnen voortbestaan in STK.

Aangeraden wordt om Magnolia te updaten naar versie 5.4 om te kunnen profiteren van de nieuwe functionaliteiten. Versie 5.3 krijgt geen nieuwe functionaliteiten meer, er worden daarin slechts nog bug en security fixes doorgevoerd.

Ervaringen binnen TRIMM

Jordie is erg positief over Magnolia 5.4. Ondertussen heeft TRIMM voor verschillende klanten websites ontwikkeld in Magnolia 5.4 en ook de nieuwe website van TRIMM zal worden ontwikkeld in Magnolia 5.4.

“Het grootste voordeel van Magnolia 5.4 is dat ontwikkelaars veel vrijer zijn in het ontwerpen van een website omdat er niet meer vastgehouden hoeft te worden aan het STK stramien”, aldus Jordie. Daarnaast geeft Jordie aan dat de samenwerking in zijn team is verbeterd vanwege de mogelijkheid om componenten en templates te definiëren in YAML. “Hiermee wordt het project veel overzichtelijker en zien anderen beter waar jij mee bezig bent geweest. Echt een stap vooruit!”

Gepubliceerd op: 18 september 2015