Mobiel internet wakkert noodzaak voor responsive webdesign aan

Website shown on phone

Mobiel internet wakkert noodzaak voor responsive webdesign aan

Een van de trends die PIBN voor 2012 noemt in het trendrapport is responsive design. Lasse Licht, Interaction Designer bij TRIMM, expert op het gebied van interactieve media, onderschrijft dit: “De klant weet vaak niet van het bestaan van responsive design, maar is wel op zoek naar een site die het goed doet op zowel de mobiel, de tablet, als de pc.”

TRIMM herkent de trend die PIBN schetst en werkt al langer met responsive design. Verschillende tablets en mobiele telefoons kennen allemaal een eigen resolutie. Het is veel werk om voor elk mobiel apparaat een mobiele site te maken, bijna ondoenlijk. Een mobiele site is bovendien vaak een uitgeklede versie van de gewone site. Met de verschillende schermgroottes die tegenwoordig in de omloop zijn, is responsive design als ontwerpmethode een goede oplossing.

Met responsive design wordt een site gemaakt op een grid, waardoor schermresolutie in theorie niet meer uitmaakt. Als de site smaller wordt en zich aanpast aan een kleiner scherm, verschuift de content dankzij dit grid, naar onderen. Het is meer scrollwerk, maar nog wel dezelfde inhoud als de site op het laptopscherm toont.

Leden van PIBN, de brancheorganisatie van internetbureaus, kwamen tezamen tot een aantal trends:

  • Van m-commerce tot tv-commerce;
  • De juiste content op het juiste device;
  • Buienradar op tv en;
  • Responsive of adaptive design.

Over dit laatste zegt PIBN: “Responsive design is een absolute trend in 2012. Het ontwerpen van dynamische pagina’s die met de resolutie mee veranderen, biedt vele voordelen. HTML5 zal massa krijgen en steeds vaker native apps vervangen. De ontwerp- en technische disciplines komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Oftewel, de interface vindt zich in 2012 opnieuw uit.”

TRIMM ziet de serieuze noodzaak voor responsive design. Alhoewel er ook beperkingen zijn. Zo is er minder vrijheid in ontwerp en een mobiele website laadt vaak sneller in. Met responsive design wordt beeld niet in kleiner formaat getoond als dit op een mobiel wordt bekeken. Doordat de site zwaarder is en niet geoptimaliseerd voor mobiel op dit vlak, ziet het er goed uit, maar is het nadelig voor de snelheid.

“Klanten vinden mobiel belangrijk. Maar het is duurder om een mobiele en een gewone site te maken. Responsive design werkt bovendien op elk apparaat”, aldus Licht.

Published on: March 20, 2012
Author: trimm.components.navLink.tabLink.linkType.options.none