Meest verhandelde AEX-fondsen tonen wisselende site performance

header trimm impression of working environment working in a team

Meest verhandelde AEX-fondsen tonen wisselende site performance

KPN, Philips en Shell voeren AEX Internet Performance Barometer aan

In de top 10 van meest verhandelde AEX-fondsen, zijn flinke verschillen te zien als het aankomt op de snelheid van de bijbehorende websites. Dat blijkt uit de eerste AEX Internet Performance Barometer, een kwartaaloverzicht waarin de prestatie van websites onder de loep wordt genomen. De Nederlandse top wordt aangevoerd door respectievelijk KPN, Philips en Shell. Ook ING onderscheidt zich positief van de achtervolgers. De Barometer is een initiatief van het Nederlandse fullservice internetbureau TRIMM.

Ruimte voor verbetering

Op de beurs staan de onderstaande bedrijven in de top 10 van meest verhandelde fondsen, maar wat is de online prestatie? Dat is de vraag waar de AEX Internet Prestatie Barometer antwoord op geeft. De resultaten in Q3:

Positie Fonds Tijd Index
1 KPN 0.414 seconden 100,00
2 Philips 0.448 seconden 108.21
3 Shell 0.490 seconden 156.76
4 ING 0.787 seconden 190.10
5 Unilever 2.015 seconden 486.71
6 Unibail-Rodamco 2.100 seconden 507.25
7 Akzo-Nobel 2.364 seconden 571.01
8 ASML 2.776 seconden 670.53
9 Aegon 3.554 seconden 858.45
10 Arcelor Mittal 6.366 seconden 1537.68


Op basis van de meetgegevens en resultaten concludeert Marc Woesthuis, directeur van fullservice internetbureau TRIMM dat er in de top 10 nog voldoende ruimte voor verbetering is: “We zien dat de vier bedrijven die de lijst aanvoeren gebruik maken van high-end technologie zoals internationale caching, code optimalisatie, snelle hosting en zeer snelle wereldwijde verbindingen om sitebezoekers een gebruiksvriendelijke ervaring te bieden. Bij de overige zes zijn zeker nog verbeteringen mogelijk.”

Online succesfactor

De snelheid van een website is belangrijk. De sitebezoeker is vandaag de dag zo weg als een pagina niet laadt. Internationale bedrijven hebben overal ter wereld klanten en investeerders. “Bedrijven beseffen niet altijd dat wanneer een site in Nederland snel is, deze in Azië er misschien wel 40 seconden over doet om volledig te laden. Als de website van de concurrent wel in enkele seconden verschijnt, dan weet ik wel waar de voorkeur van de klant naar uitgaat”, legt Woesthuis uit. Op mobiele apparaten zijn de verschillen, vanwege de vaak lagere beschikbare bandbreedte, voor de gebruiker nog duidelijker. De snelheid maakt niet alleen het verschil voor klanten, ook Google neemt de snelheid van een pagina mee in het algoritme om de zoekresultaten te bepalen. Kortom, de internationale snelheid van een website is bepalend voor zowel de bezoekerservaring als de vindbaarheid binnen Google.

Achtergronden meting

Het Nederlandse fullservice internetbureau TRIMM is gespecialiseerd in het internationaal versnellen en verbeteren van webplatformen. De AEX Internet Performance Barometer vormt in eerste instantie een benchmark voor de eigen klanten. TRIMM ervaart dat internationaal opererende bedrijven vaak de snelheid van hun site aan de andere kant van de wereld niet kennen. Terwijl dit soort bedrijven in veel gevallen afzetgroei verwachten in BRIC-landen, waar de performance vaak slechter is. Door een geringe investering in het ontwerp van een snelle en lichte site en het gebruik van slimme technieken, kan een bedrijf op basis van snelheid al snel voordeel behalen.

Testverantwoording

TRIMM heeft voor de metingen gebruik gemaakt van Keynote, wereldwijd marktleider op het gebied van performance measurement. Vanaf verschillende plekken in de wereld werden gedurende drie maanden de homepage van de AEX fondsen een keer per uur gedownload. Het gemiddelde resultaat van de afgelopen zes weken bepaalt de top 10 score in deze eerste versie van de AEX Internet Performance Barometer. Op basis van het achterliggende kwartaal worden de meest verhandelde AEX-fondsen bepaald.

Lees meer over hosting van TRIMM of neem direct contact op met Bas Greevink via mail of telefoon (053 4800480).

Published on: October 4, 2012
Author: trimm.components.navLink.tabLink.linkType.options.none