Universiteit Twente

UX en design voor nieuwe website Universiteit van Twente

TRIMM is verantwoordelijk voor het geheel nieuwe UX en design van de corporate website van de onderwijsinstelling. De nieuwe website van de Universiteit van Twente kenmerkt zich door betere navigatie en het ‘less is more’ principe.

High Tech – Human Touch

Het ontbreken van een responsive design, een ingewikkelde navigatiestructuur en verouderde techniek was voor de universiteit de reden om TRIMM te vragen een ontwerp te maken waarbij de identiteit (High Tech - Human Touch) een optimale online vertaling krijgt. Doelstelling was: betere profilering van ons onderzoek en onderwijs en duidelijke communicatie naar alle doelgroepen. Dat was dan ook het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe site.

Maarten Mulder en Lasse Licht zijn vanuit TRIMM verantwoordelijk voor het designtraject. Maarten: “Na de ontwikkeling van de (offline) huisstijl door Studio Dumbar zijn wij aan de slag gegaan om deze te vertalen naar een framework voor de site. Een uitdagende klus, gezien de hoeveelheid content en omvangrijke sitemap.”

De eerste indruk van de website is fantastisch. De site kent een duidelijke en informele voice die goed past bij de doelgroep en consequent is doorgetrokken in alle content.

CONTENT MONITOR VAN RELEVANCE.
universiteit twente ipad

Dynamische online omgeving

De site is ontworpen aan de hand van component based design. Een contentbeheerder heeft de keuze uit een aantal componenten waarmee hij pagina’s zelf kan opbouwen. Een component is een stukje functionaliteit zoals een agenda of nieuwsbericht. “Deze vorm van design is ideaal voor websites met veel pagina’s. Voor de site van de Universiteit van Twente, die werkt met een ontzettend groot aantal contentbeheerders is dit een eenvoudige en efficiënte werkwijze” legt Lasse uit.

De site gaat op sommige plekken tot wel tien niveaus diep. “Om de website te allen tijde gebruiksvriendelijk te houden, ook op mobiel, hebben we gekozen om de breadcrumb op te bouwen in het menu. Je krijgt daardoor elke keer een nieuw stukje menu wat het makkelijk maakt om te navigeren.”

Een leuk feitje: de kleur van de site is afhankelijk van de drukte op de campus. Maarten: “We hebben software ontwikkeld die beelden van een webcam ‘vertaalt’ naar de drukte op de campus. Dat doet de software door het aantal fietsen te tellen dat in de stalling staat. Dit zorgt voor een dynamische online omgeving.” De twee designers kijken terug op een succesvolle eerste en tweede fase.

“Het was een succesvol project in samenwerking met GriDD, Studio Dumbar en B-Lex. Het was goed om een aantal dagen in de week bij de universiteit te werken. Onze fysieke aanwezigheid op bij de Universiteit van Twente bevorderde de samenwerking en het draagvlak in de interne organisatie. We zijn heel trots en kijken terug op een leuke samenwerking.”

Meer informatie?

Wil je meer informatie over UX design voor websites? Neem contact op via het formulier hieronder.

Alle velden met een * zijn verplicht.