fiKks

Heel Nederland schuldenvrij

Ruim 20% van alle Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden. Mensen met een schuld raken het financiële overzicht kwijt en schamen zich bijvoorbeeld voor de situatie, waardoor de stap om hulp te zoeken groot is. Om deze mensen te helpen, heeft ADG dienstengroep in samenwerking met verschillende partijen een app gerealiseerd: fiKks. De app koppelt deelnemers aan een zogenaamde ‘buddy’; iemand die hen kosteloos en anoniem helpt om van hun betalingsachterstanden af te komen. 

Specificaties

We hebben het over misschien wel het laatste taboe in Nederland: geldzorgen, vaak verborgen. Die leiden niet alleen tot schulden, stress, frustratie en apathie, maar kosten ook de samenleving bakken met geld. Met fiKks doorbreken we dat taboe en helpen mensen om dreigende geldzorgen bespreekbaar te maken en snel op te lossen.

Ron Steenkuijl, directeur Corporate Affairs bij ADG

Taboe: schulden

Na uitvoerige gesprekken met burgemeesters en wethouders van grote en middelgrote steden komt één thema continu terug. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft moeite om rond te komen. Sterker nog: één op de vijf huishoudens in Nederland heeft risicovolle of problematische schulden. 

Het onderwerp schuld is een groot taboe in de Nederlandse maatschappij. Om die reden praten mensen met schulden niet graag over hun financiële problemen, wat ertoe leidt dat zij te laat hulp zoeken. Hierdoor verslechterd hun financiële situatie nog meer. Door het taboe weet de directe omgeving van een persoon vaak niet af van de schulden. De werkgever is vaak de eerste die op de hoogte is van financiële problemen doordat er een loonbeslag binnenkomt.

Mensen met een schuld functioneren over het algemeen minder goed door de stress dat het met zich meebrengt, wat vaak resulteert in gezondheidsproblemen en/of ziekteverzuim. Het is daarom zaak om deze problemen vroegtijdig aan te pakken. 

Het ontstaan van fiKks

ADG dienstengroep ontplooit via haar gedachtegoed 'De Wil' maatschappelijk betrokken activiteiten, waarbij schaalbaarheid voorop staat. Digitale innovaties dienen daarbij vaak als oplossing voor deze schaalbaarheid. Het bedrijf bundelt haar krachten samen met Sosialforce, TRIMMReputations en DigitalMe

Na uitvoerig onderzoek blijkt dat een app het juiste middel is om de doelgroep te bereiken. De taken worden verdeeld: Sosialforce neemt de leiding in het proces rondom de bouw en lancering van de app, Reputations en DigitalMe zorgen voor de gehele merkbeleving en TRIMM bouwt de uiteindelijke applicatie en beheert de app op technisch vlak.  

Inzicht en hulp door een buddy

De app fiKks geeft deelnemers op eenvoudige én anonieme wijze inzicht in hun financiële situatie. De deelnemers staan er zeker niet alleen voor: na het aanmelden kunnen ze een zogenoemde buddy uitkiezen. Deze buddy’s volgen een speciaal e-learning programma. Dit programma geeft hen de basis die nodig is om de complexe wereld van schulden te begrijpen. De buddy's helpen deelnemers via de app om inzicht te krijg in hun schulden, en coachen/ondersteunen waar nodig. 

Functionaliteiten van de app

Een van de belangrijkste aspecten bij het ontwikkelen van de app is de customer centricity. De app is geheel afgestemd én getest door de eindgebruikers: deelnemers en buddy’s. Naar aanleiding van feedback van de doelgroep, zijn de volgende functionaliteiten opgenomen:

  • Het matchen van de deelnemer met een buddy (dit kan anoniem);
  • Het gezamenlijk opstellen van een overzichtelijk schuldendossier;
  • Het online organiseren van kostenverlagende en inkomens verhogende maatregelen;
  • De app helpt, in samenwerking met de buddy, om te bepalen welke schulden prioriteit hebben om extra kosten te vermijden.

Achter de schermen bij TRIMM

TRIMM is verantwoordelijk voor de backend implementatie van de app. Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een basis in Spring Boot. Deze techniek is ingezet om een rest API op te zetten die data verwerkt, opslaat en combineert. Deze op maat gemaakte oplossing brengt data op de juiste, gestructureerde en veilige manier samen. Privacy by design is een belangrijk kernpunt van AVG, zeker ook in dit data-gevoelige project. Van de deelnemers wordt maar zeer beperkt data opgeslagen, op dit moment is er enkel een postcode nodig voor het aanmelden en gebruik van de app, deze informatie wordt echter niet opgeslagen. 

fiKks in de media

Het nieuws barst los als bekend wordt dat oud-minister van financiën Jeroen Dijsselbloem zich aanmeldt als eerste buddy. De app krijgt veel landelijke media-aandacht. Onder andere het AD, RTL nieuws, NIBUD, Linda. en BNR nieuwsradio communiceren over de app. Het nieuws bereikt zelfs het Koninklijk Huis: in februari 2018 bezoekt koningin Maxima het Schuldenlab070. Tijdens dit bezoek praat ADG dienstengroep de koningin bij over het initiatief, de ontwikkeling en doorontwikkeling van de app, en daarbij de potentie op zowel sociaal als maatschappelijk vlak voor de Nederlandse bevolking.

In Nederland leven letterlijk miljoenen mensen met betalingsachterstanden. Dat zijn niet direct problematische schulden, maar kunnen het wel worden. Het gaat om een groot maatschappelijk probleem. FiKks helpt te voorkomen dat deze mensen echt in de problemen raken.

Jeroen Dijsselbloem - oud-minister van Financiën

Meer weten over deze case?

Meer weten over de totstandkoming van de app? Bekijk dan ook eens de website van fiKks. Wil je ook graag helpende hand bieden? Meld je dan aan als buddy of download gratis de app. Vragen voor ons? Neem dan contact op met ons op via onderstaand contactformulier, of bekijk de business case van Sosialforce

Alle velden met een * zijn verplicht.