Marketing Automation

De kracht van Marketing Automation

It’s in the name, marketing automation draait om het automatiseren van marketing activiteiten. Dit automatiseren gebeurt niet alleen in het belang van efficiëntie, maar vooral om de klant te kunnen voorzien van gepersonaliseerde content op de juiste plek en op het juiste moment. Dit kan zich beperken tot het afvuren van geautomatiseerde e-mail, maar kan zich ook uitbreiden tot een volledig geïntegreerde en gedigitaliseerde buyer journey van prospects.

De zes voordelen van marketing automation

1. User experience

Een van de grote voordelen die marketing automation biedt, is de mogelijkheid om klanten op een gepersonaliseerde manier te bereiken via verschillende kanalen. Via email, social media, landing pages en search engine marketing krijgt een klant de juiste informatie op het juiste moment.

2. Inzicht in klantgedrag

Door automatisering en digitalisatie van veel marketingactiviteiten zijn er bergen data direct beschikbaar, immers elke interactie die iemand met je bedrijf heeft levert gegevens op die automatisch worden vastgelegd en geanalyseerd. Deze data zorgt ervoor dat er al een goed beeld geschetst wordt van de leads en een blanco eerste salesgesprek verleden tijd is.

3. Kwaliteit van leads

Kwalitatief betere leads aanleveren bij Sales? Met marketing automation zorg je ervoor dat alleen de leads met een hogere waarde bij sales terechtkomen waardoor sales zijn tijd efficiënt kan besteden aan opvolging van de juiste leads. 

 

4. Tijd besparend

Het automatiseren van taken als rapportage en e-mailopvolging zorgt voor tijdsbesparing. Daarnaast wordt tijd bespaard door hergebruik en slimmer met bestaande content om te gaan. Creatie wordt dan een gevolg van het marketingproces en minder een one-off oplossing.

5. Meetbare resultaten

Door middel van het voortdurend monitoren van de campagneresultaten wordt inzichtelijk wat het effect van de uitingen is geweest en wat wél en wat niet werkt. Campagnes kunnen snel bijgestuurd worden om zo het optimale resultaat te bereiken. 

6. Betere ROI

Na het sluiten van de loop is heel inzichtelijk waar je leads en verkopen vandaan komen. Op deze manier kan er bijvoorbeeld meer geïnvesteerd worden in campagnes die veel opleveren en wordt je ROI gemaximaliseerd.  

De kunst van het ‘nurture-en’

Door de inzet van marketing automation wordt het genereren van leads niet alleen efficiënter, de kwaliteit van de leads wordt ook hoger. Het monitoren van de leads in een vroeg stadium van de customer journey biedt de mogelijkheid tot het goed ‘nurture-en’ van de lead, en zo te begeleiden in het proces naar eventuele conversie. 

Content is king

Content genereren en deze op de juiste plek en op het juiste moment tonen, blijft een gigantische uitdaging. Marketing automation gaat er niet voor zorgen dat deze uitdaging helemaal verdwijnt, maar zorgt er wel voor dat hij te overzien blijft. Door content strategie expliciet in het marketing automation proces op te nemen, kan er efficiënter en doelgerichter content ontwikkeld worden.  

Efficiëntie slag voor sales

Waar vroeger veelal intuitief bepaald werd of een lead opgevolgd kon worden, kan dit nu worden gebaseerd op vooraf gemeten resultaten. Op deze manier wordt er al een goed beeld geschetst van de lead. Als een lead bijvoorbeeld leest over een brede categorie producten kan dat erop wijzen dat hij aan het begin van de customer journey staat. Als deze lead vervolgens whitepapers downloadt over een specifiek product, bestaat de bereidheid om door sales benaderd te worden. Hiermee wordt koude acquisitie verleden tijd.  

Aan de slag met Marketing Automation

Benieuwd hoe marketing automation kan bijdragen aan jouw digitale strategie? Neem via onderstaand contactformulier contact met ons op. We komen zo snel mogelijk bij je terug!

Alle velden met een * zijn verplicht.