TRIMM aanwezig op Testbash Belfast

testbash belfast
Gepubliceerd op: 7 juni 2017

TRIMM aanwezig op Testbash Belfast 2017

Op 18 mei 2017 was Jesper, een van onze testers, namens TRIMM aanwezig op Testbash in Belfast. Testbash is een conferentie die wordt georganiseerd door een community van testers en is voornamelijk gericht op kennisdeling. Het event bestond naast verschillende presentaties van inspirerende sprekers uit meet-ups waar testers kennis konden delen. Jesper: “De meet-ups voor en na de presentaties waren super waardevol, het is heel gaaf om ervaringen te delen met mensen die dezelfde passie hebben als jij, zodat je concrete vragen kan stellen.”

Waarom is testen zo belangrijk bij de ontwikkeling van een website?

Wanneer een website goed wordt getest bespaart dat veel problemen achteraf. De kans is dan bijvoorbeeld kleiner dat bezoekers tegen bugs aanlopen. Dit zorgt voor een betere user experience.

Testers kijken op een andere manier naar een website dan developers. Developers hebben, voornamelijk door confirmation-bias (voorkeur voor bevestiging), over het algemeen de neiging om in bepaalde patronen naar code te denken, waardoor problemen over het hoofd kunnen worden gezien. Testers werken eigenlijk precies omgekeerd en denken voornamelijk in problemen. Welke problemen kan een bepaald stukje code kan opleveren? Testers zijn getraind om door logische processen en patronen heen te denken. Onderstaand voorbeeld geeft dit goed weer.

Klik op de buttons. Wat zou jij op de plek van het vraagteken invullen?

Developer:  

Tester:         

Waarschijnlijk zou je een 3 hebben ingevuld. Testers gaan echter op zoek naar alternatieven. Door er een dubbele punt tussen te zetten slaat de klok ineens kwart voor een!

Wat zijn de belangrijkste take-aways?

Liz Keogh was volgens Jesper de meest interessante spreker. Dit omdat ze expert is op gebied van het Cynefin framework. Ze legde in haar presentatie op een inspirerende wijze uit dat het een complex proces is om mensen bewust te maken van het belang van testen, en dat Cynefin bij dit proces kan helpen.

Cynefin is een raamwerk dat handvaten geeft om de complexiteit van problemen of vraagstukken te kunnen constateren. TRIMM werkt hier al mee, dus het was leuk om te zien hoe dit ook gebruikt kan worden bij awareness creëren voor testen.

Daarnaast werd het tijdens Testbash nog maar eens extra duidelijk dat het van groot belang is testers zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces te betrekken. Dit bespaart tijd omdat fouten gevonden worden voordat ze gemaakt worden.

Ook werden er nog een aantal interessante technieken besproken. Een daarvan is Chaos Monkey, een programmaatje dat random op je beeldscherm klikt en dingen intypt om zo fouten te vinden. Ook werd er aandacht besteed aan testen op de productie-omgeving. Dit brengt namelijk risico’s met zich mee: je kan immers dingen stukmaken. Maar door bepaalde technieken toe te passen kun je deze risico’s enorm beperken, waardoor het zeker een uitkomst kan zijn.

Meer weten?

Meer weten over de ervaringen van Jesper tijdens de Testbash of heb je een vraag over testen? Neem contact met ons op!