Online zaken doen in China: zorg voor een ICP licentie

Online zaken doen in China: zorg voor een ICP licentie

Er is tegenwoordig geen ontkomen meer aan: het huidige economische klimaat zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven uitbreiden naar China. Door de huidige digitalisering worden afstanden tussen werelddelen steeds kleiner, en zijn tijdzones amper meer relevant. Daarnaast zijn er meer dan 400 miljoen Chinezen online actief. Al met al creëert dit enorm veel mogelijkheden voor internationale bedrijven.

Overwin de Great Firewall of China

Velen zijn bekend met de Chinese Muur, maar minder met de ‘digitale’ versie. Veel bedrijven die internationaal zaken doen, ervaren het probleem van de zogenaamde ‘Great firewall of China’ (lees: De Chinese Digitale Muur).

De Chinese overheid controleert alle online vormen van communicatie, met daarbij de nodige censuur. Social media platformen zoals Facebook, Skype, Whatsapp, Gmail en Twitter zijn geblokkeerd in China voor de lokale bevolking, deze platformen zijn dan ook niet bruikbaar. Naast deze platformen is het ook nog niet zo gemakkelijk om via je website zaken te doen. Om wel door de barrière te komen, moeten westerse bedrijven dit doen door middel van een ICP licentie.

Wat is een ICP licentie?

ICP is een afkorting van het Engelse ‘Internet Content Provider’. Een ICP licentie is een registratie-nummer dat door het zogenaamde MIIT (Ministry of Industry and Information Technology) in China wordt uitegegeven.

Dit stelt een website in staat om te opereren binnen de Chinese online markt. Elk bedrijf dat actief is in de Chinese online wereld heeft volgens een wettelijke verplichting een ICP licentie nodig. Dit is ingeregeld om illegale activiteit te voorkomen op het Chinese web. Het gaat zelfs zo ver, dat als een website geen ICP licentie heeft, deze in de meeste gevallen door het MIIT wordt geblokkeerd en op een zwarte lijst wordt geplaatst.

Verschillende soorten ICP licenties

Er zijn eigenlijk twee soorten ICP licenties die internationale bedrijven kunnen krijgen in China:

  1. Een van de licenties heet een  ICP Filing. Deze geeft bedrijven het recht om informatie op het Chinese web te plaatsen, maar geeft ze geen recht om inkomen te genereren via het Chinese web.
  2. Om wel geld te kunnen verdienen op het Chinese web, is een tweede ICP licentie nodig, namelijk de ICP Commerciële licentie. Deze geeft bedrijven het recht om inkomen te genereren via het Chinese web. Om ook daadwerkelijk één van deze twee licenties te krijgen, moeten bedrijven verschillende stappen doorlopen.

Hoe het aanvragen van een ICP licensie precies gaat, en wat je als bedrijf precies moet doen om een ICP-licentie te verkrijgen, kun je lezen op onze dedicated Performance Cloud website. Of neem contact op met onze hosting & security specialist Bas Greevink. Meer weten over online zaken doen in China? Lees dan ook eens onze blog over digital business development op de Chinese markt.

Gepubliceerd op: 20 april 2018