"Ondanks dat mijn stageperiode is voltooid, blijf ik bij TRIMM werken. Ik ga mijn carrière voortzetten als werkstudent!"

Gepubliceerd op: 18 juli 2018

"Ondanks dat mijn stageperiode is voltooid, blijf ik bij TRIMM werken. Ik ga mijn carrière voortzetten als werkstudent!"

Leonie Sijtsma is werkstudent bij TRIMM. In dit interview vertelt ze hoe ze bij TRIMM is gekomen als stagiaire, en hoe ze doorgegroeid is naar werkstudent bij het applicatiebeheer team van de afdeling Service & Maintenance. 

Hi Leonie, leuk om jou spreken! Je stageperiode zit er op! Wat heb je als stagiaire bij TRIMM gedaan?

“Ik heb stage gelopen bij het Service & Maintenance team van TRIMM. In dit team komen alle verzoeken binnen van klanten die een servicecontract met ons hebben. Voor deze klanten onderhouden we hun site of applicatie. Deze verzoeken worden omgezet naar tickets. Ik heb samen met het applicatiebeheer team deze verzoeken opgepakt. De tickets variëren van vrij eenvoudige aanvragen, tot complexe problemen. En écht superleuk: na mijn stage heb ik een baan aangeboden gekregen: als werkstudent bij het applicatiebeheer team!”

Hoe ging je stage in de eerste weken?

“In de eerste weken ben ik gaan oriënteren naar welke online platformen er draaien en hoe deze precies werken. De eerste simpele tickets heb ik opgepakt. Daarna ben ik begonnen met kleine projecten in WordPress. Toen er in die eerste maand een verzoek kwam om een one-pager te maken op een site, kreeg ik de volledige verantwoordelijkheid. Ik was de enige developer die aan dat project werkte. Natuurlijk ging ik die uitdaging aan, maar ik vond het wel spannend! Aspecten waar ik nog geen kennis over had, heb ik afgestemd met mijn praktijkbegeleider, ook een developer. Na dit project was ik weer toe aan een nieuwe uitdaging, ik wilde wat meer ervaring opdoen in Magnolia. Mijn stageopdracht bestaat uit het opzetten van een Magnolia website. Heel handig: in dit prototype heb ik een boel getest, waardoor ik nieuwe toepassingen goed kon toepassen in Magnolia sites voor klanten. 

Wat was tijdens je stage je voornaamste leerdoel?

“Over het gehele traject was het mijn doel om meer zelfvertrouwen te krijgen. Dat is zeker gelukt! Ik heb steeds meer vertrouwen in mijn kennis en ervaring. In het begin zocht ik veel naar bevestiging, nu weet ik dat ik het kan. En als ik het niet weet, dan kan ik altijd bij mijn collega developers terecht.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Ik vind het heel fijn om vroeg te beginnen, zodat ik niet word gestoord en ik de ochtend productief kan beginnen. Ik check mijn mail en bekijk de ticketlijst. Dan kijk ik welk ticket prioriteit heeft en wat vandaag gedaan moet worden. De dagen vliegen voorbij door alle werkzaamheden die ik ad hoc oppak. Voordat je het weet is het al laat en mag je naar huis! Het komt wel eens voor dat ik zo gefocust bezig ben dat ik opschrik als het al vijf uur ‘s middags is.”

Waarom heb je eigenlijk de keuze gemaakt om applicatieontwikkelaar te worden bij een internetbureau?

“Ik volg de studie Kunst & Techniek omdat ik eigenlijk in eerste instantie filmregisseur wilde worden! Echter ben ik in het eerste halfjaar tot het inzicht gekomen dat dit toch niet bij mij paste. Naast de studie zit ik in het excellentietraject van het Saxion, dat is een traject naast je studie waarin je jezelf optimaal kan ontwikkelen en waarbij je nieuwe inzichten krijgt. Toen ik een webdevelopment vak had afgerond voor mijn studie en dit zo goed was bevallen, was ik eruit: programmeren is wat ik wil. In het excellentietraject gaven ze als tip om te oriënteren bij organisaties waarbij er wordt geprogrammeerd, zodat ik kon zien welke stappen ik moest ondernemen om bij een internetbureau stage te kunnen lopen. Deze stappen heb ik ondernomen; ik heb de minor Computer Science gevolgd in Engeland. Daarna heb ik de stap gezet om te solliciteren bij TRIMM, en voilà!

Trouwens, ik denk dat er nog best wel wat overeenkomsten zijn tussen een filmregisseur en developer. Je hebt bij beiden de vrijheid om je eigen draai aan je werk te geven en je kan je eigen creativiteit gebruiken om oplossingen voor problemen te bedenken.”

Hoe ervaar je ons talentenprogramma (PIT) bij TRIMM?

“Ik zit in het talentenprogramma, alhoewel ik dit niet direct merk in mijn dagelijkse werkzaamheden. Ik vind het heel fijn dat ik veel verantwoordelijkheden krijg, maar ik niet volledig de verantwoording draag. Wanneer er iets fout gaat word ik geholpen door mijn collega’s, zij zorgen ervoor dat ik niet te veel taken op mijn bordje krijg. Ik ervaar het als een fijne leeromgeving. Bij TRIMM is de werksfeer open en flexibel, ik kan met al mijn vragen naar een collega toelopen. Ook binnen het team werd ik snel opgenomen als volwaardige collega, er wordt geen onderscheid gemaakt in PIT’ers of TRIMM’ers. Zoals ik al eerder aangaf mag ik mijn werkzaamheden voortzetten als werkstudent. Dat gebeurt wel vaker bij studenten, wanneer het voor beide partijen goed bevalt. Er wordt gekeken naar doorgroeimogelijkheden. Ik krijg de ruimte om te groeien bij TRIMM.”

Wat is je leukste herinnering met TRIMM?

“Er zijn veel leuke momenten die ik heb gehad met mijn collega’s! Voordat ik hier ging solliciteren had ik het verhaal van Chris gelezen. Bij het lezen van de titel dacht ik: ‘jeetje hoe kan je nou zóveel van je werk houden dat collega’s zelfs je vrienden worden?’. Nu kan ik me dat helemaal voorstellen, ik snap zijn uitspraak en ben het met hem eens! Het meest waardevolle moment was toen ik mijn Magnolia stageproduct had opgezet. Het team was behoorlijk onder de indruk, ze hadden niet verwacht dat ik het zo snel voor elkaar zou krijgen. Dat is een moment waar ik trots op ben! Het besef hebben dat ik dit kan, voelde goed. Daarnaast kan ik echt blij worden van een dankbare mail van een klant, dat is toch waar je het voor doet! Dat kan echt mijn dag maken.”

Dankjewel, Leonie!   

Ook werken bij TRIMM? Kijk naar vacatures op www.werkenbijtrimm.nl