Meten is weten: Twente loopt voorop in de ontwikkeling van meetsystemen voor hardlopers

Gepubliceerd op: 11 september 2020

Meten is weten: Twente loopt voorop in de ontwikkeling van meetsystemen voor hardlopers

Komende zondag (13 September) gaan Xsens, TRIMM, Roessingh Research and Development en SensoRun tijdens de Singelloop Enschede voor het eerst een nieuwe app demonstreren met een feedback systeem voor hardlopers. 

Het doel van de app is om zowel om blessures te voorkomen als om prestaties te verbeteren middels real time feedback.

Dit is de eerste keer dat de zogenaamde Runner Assist app wordt gebruikt in een hardloopwedstrijd na een uitgebreide testperiode in het laboratorium van Roessingh Research and Development. 

De Runner Assist app is onderdeel van het Runner Assist systeem. Dit systeem bestaat uit drie miniatuur Xsens DOT bewegingssensoren die draadloos verbonden zijn met de smartphone van de loper en de Runner Assist app waar de data wordt geïnterpreteerd en gepresenteerd aan de loper. De bewegingssensoren bepalen belangrijke kenmerken van de looptechniek van de loper en waarden die de belasting op het lichaam weergeven. Een deel van de dataverwerking vindt plaats in “the cloud” op servers van TRIMM.

Tijdens de Singelloop zullen 12 lopers uitgerust worden met een eerste versie van het Runner Assist systeem en wordt gekeken hoe de techniek en de belasting op het lichaam van de loper verandert gedurende de 8 kilometer. Op basis van deze data krijgen de lopers real time feedback in de Runner Assist app.

Het Runner Assist systeem wordt ontwikkeld door de Twentse partijen Xsens, TRIMM, Roessingh Research and Development, en SensoRun binnen het door de Provincie Overijssel ondersteunde EFRO Runner Assist project.