“ICT is altijd in ontwikkeling, de snelle technieken waar de praktijk naar vraagt, worden niet altijd in het onderwijs aangeboden.”

“ICT is altijd in ontwikkeling, de snelle technieken waar de praktijk naar vraagt, worden niet altijd in het onderwijs aangeboden”

Frank Arnold is sinds augustus 2018 voor twee dagen per week systeembeheerder bij TRIMM. Daarnaast werkt hij drie dagen per week als docent bij het ROC van Twente in Hengelo. In dit interview geeft hij een kijkje in de wereld van een hybride docent.

Hi Frank! Vertel eens, wat doe jij precies bij TRIMM en het ROC?

Ik werk nu vijf jaar als docent ICT bij het ROC en sinds eind augustus werk ik bij TRIMM als systeembeheerder. Oorspronkelijk kom ik uit het bedrijfsleven, ik was system engineer bij verschillende bedrijven. Ik vind het hartstikke leuk om de opgedane kennis over te brengen op de studenten. ICT is altijd in ontwikkeling, dus na vijf jaar aan bijscholing en cursussen om up-to-date te blijven, wilde ik iets toevoegen. De snelle technieken waar de klant in de praktijk om vraagt, worden niet altijd meegenomen in het onderwijs. Als docent geef je de juiste informatie door, maar dit is niet altijd relevant. Zoals bijvoorbeeld een student die op stage gaat, maakt het wel eens mee dat er vanuit het bedrijf iets wordt gevraagd maar de student kan het nog niet.

Hoe bevalt de combinatie als docent en systeembeheerder?

De combinatie tussen het docentschap en de praktijk is lastig, het kost veel tijd om dit te combineren. Het voorbereiden van de lessen moet bijvoorbeeld tussendoor gepland worden. Daarnaast heb ik een mentorklas en komen er mails binnen op de dagen dat ik voor TRIMM werk. De noodzakelijke vragen beantwoord ik altijd. Ondanks dat het een uitdaging is om dit te combineren, heb ik er heel veel plezier in! TRIMM is een heel leuk bedrijf, heb het gevoel echt gewaardeerd te worden en heb leuke collega’s!

Waarom wilde je eigenlijk hybride docent worden?

ICT is altijd in ontwikkeling, daardoor merkte ik dat ik de aansluiting met het werkveld miste tijdens de lessen. Daarnaast wil ik geen stoffige docent zijn. Ik ben graag up-to-date van de recente kwesties in het werkveld. Als ICT’er bij een bedrijf heb je vaak storingsdiensten en weekenddiensten. Maar toch heb ik in mijn kennissenkring en via LinkedIn rondgevraagd, maar met mijn CV wilden bedrijven vooral een full-timer aannemen.  Ik kwam via een kennis in contact met een TRIMM’er, en zo is het balletje gaan rollen. Ik werk nu twee dagen per week bij TRIMM. Ik kan nu zien wat er in de praktijk gebeurt en een verbinding maken tussen de praktijk en het onderwijs.

Interessant! Heb je nog meer voorbeelden?

Jazeker, heb ik daar een leuk voorbeeld van: ik geef les in virtualisatie met Windows Azure en daar heb ik mijn lesplan voor geschreven. Dit lesplan gebruik je over het algemeen ieder jaar en het aanpassen hiervan kost natuurlijk veel tijd. Maar nu zie ik Docker voorbijkomen, daar moet ik dus nu mijn lessen op aanpassen. Een ander voorbeeld is Powershell, dat kwam ik laatst tegen bij TRIMM. De volgende dag kon ik het op het bord schrijven en tegen mijn studenten zeggen: Jongens, ga dit maar eens doen! Dat zijn de leuke momenten van het hybride docentschap.

Zijn er in je netwerk meer hybride docenten?

Er zijn nog niet veel collega’s die het docentschap combineren met de praktijk. Ik hoor van mijn collega’s vaak: dat lijkt mij ook heel gaaf! Ik denk dat ik hiermee wel een vuurtje heb aangewakkerd. In mijn sociale kring hoor ik wel eens van mensen in de praktijk dat ze wel eens een dag of twee per week les willen geven. Dus andersom komt het ook voor. Ik lees steeds meer over het hybride docentschap en hoor van veel mensen dat ze het heel leuk vinden, een goede zaak!

Hybride docentschap is voor studenten erg leuk, want je komt iedere keer met iets nieuws waardoor je de aandacht weet te pakken. Als ik enthousiast ben over het onderwerp, kan ik de studenten beter motiveren. Ik wil een dynamische en innovatieve docent zijn, en dat lukt op deze manier!

Frank Arnold - Systeembeheerder TRIMM

Wat was je eerste indruk van TRIMM?

Mijn eerste indruk van TRIMM: een fantastische werkplek in een mooi gebouw! Het geeft een comfortabel gevoel, en de sfeer is niet extreem zakelijk. Het gebouw is letterlijk en figuurlijk open, je ziet ieder team zitten en iedereen is benaderbaar. De teams zijn hard aan het werk, maar af en toe komt er wel een nerfgun voorbij, haha! Tijdens de lunchpauze wordt er gekookt in de keuken, dat creëert een prettige sfeer. Op dinsdag gaan we naar de patatboer en iedereen schuift bij elkaar aan in de kantine. Daarnaast heb ik het gevoel dat er veel kennis en kwaliteit in huis is, omdat er veel disciplines naast en met elkaar werken.

Wat doe je naast TRIMM?

Ik houd ervan om met mijn vrienden naar FC Twente te gaan. Daarnaast ben ik gepassioneerd van de formule 1. Ieder jaar kies ik een race om naartoe te gaan, afgelopen jaar ben ik naar Hockenheim geweest, het jaar daarvoor was ik in Oostenrijk. Onder het genot van het ontbijt, kijk ik soms ’s ochtends samen met mijn buurmannen naar formule 1, ofwel met een pilsje op de zondagavond. Daarnaast is mijn werk echt mijn hobby en ben ik er thuis nog mee bezig. 

Wat is er volgens jou mooi aan het hybride docentschap?

Men vraagt wel eens aan mij waarom ik graag docent wil zijn. Het is vooral de uitdaging. Soms heb ik studenten die niet gemotiveerd zijn. Maar na een tijdje kom je diezelfde studenten tegen die zijn afgestudeerd en in het bedrijfsleven aan de slag zijn gegaan. Dan zie je dat ze toch hun draai hebben gevonden, dat is heel bijzonder! Een voorbeeld: ik heb een student bijna laten stoppen tijdens zijn stage omdat het niet goed ging. Toch is hij na een poosje bij een leuk bedrijf terecht gekomen, én is gaan doorstuderen op het HBO. Daarnaast komen studenten langs en laten ze hun propedeuse trots zien en zeggen ze: het gaat goed met mij meneer! Het is echt heel mooi om mensen te zien groeien en dat je daar een onderdeel van kunt uitmaken.

Bedankt voor dit interview Frank!

Ook werken bij TRIMM? Bekijk onze vacatures op www.werkenbijtrimm.nl  

Gepubliceerd op: 30 november 2018