Hosting in China: hoe werkt dat precies?

Gepubliceerd op: 25 juli 2018
Auteur: Bas Greevink

Hosting in China: hoe werkt dat precies?

Het wordt voor Europese bedrijven steeds aantrekkelijker om zaken te doen in China. Het land heeft een snelle economische en sociale ontwikkeling. Dit is ook te zien aan de BBP-groei: deze bedraagt gemiddeld bijna 10 procent per jaar.

Terwijl wij in Europa en de Verenigde Staten steeds vaker hosting oplossingen voor de Cloud gaan inzetten voor onze klanten, is dit nog wel onontgonnen gebied voor China. China staat bekend om 's werelds grootste e-commerce markt en mobiel betalingslandschap, toch is het land er nog niet in geslaagd om effectieve oplossingen aan te bieden voor het verplaatsen van bedrijven naar de cloud. 

En dat is zonde. Want meer dan 14 procent van het IT-budget voor bedrijven ging naar de cloud in 2017, dit is meer dan het dubbele van dat in 2013. De Verenigde Staten geven ongeveer 29 procent van het totale IT-budget uit in 2017, van 14 procent in 2013.

Maar waar moet je beginnen op het moment dat je met je Europese bedrijf wil starten op de Chinese markt? Kun je dit oplossen door simpelweg te beginnen met het omleiden van het verkeer? Hoe zit het met licenties? Onze hosting en security expert Bas Greevink van Performance Cloud vertelt hoe je dit kunt aanpakken met een handig stappenplan!

Eerste stap: Zorg voor een Internet Content Provider (ICP) licentie:

Start met het aanvragen van een geldige ICP licentie. ICP is een registratienummer dat is toegewezen door MIIT (Chinese Ministerie van industrie en informatie technologie. Wanneer deze binnen is, kun je officieel starten met het hosten van je website binnen de 'Great Chinese Firewall'. 

Stap twee: Zorg voor een veilige en stabiele hosting oplossing vanuit het vasteland van China

Wanneer je het ICP nummer binnen hebt, moet je er zorgen dat je een snelle, veilige en stabiele hosting oplossing hebt vanuit het vasteland van China. Wanneer je de website host in Hong Kong, is je performance aanzienlijk langzamer in het vasteland van andere delen van China. Dit omdat Hong Kong nog steeds buiten de 'Chinese Firewall' staat. 

Stap drie: Nagaan welke hosting oplossing het beste bij je past

Er zijn meerdere partijen die hosting oplossingen aanbieden. Zelf hebben we een goede ervaring met het hosten via Microsoft Azure, dit raden we dan ook sterk aan. Microsoft Azure heeft namelijk een partner op het vasteland van China: 21 VIANET. Eigenlijk heeft elk bedrijf dat fysiek niet gevestigd is in China een partner nodig vanuit China om zaken te kunnen doen. Check goed of dit ook klopt!   

Stap vier: Zorg voor voldoende saldo

Azure Global heeft twee aankoop opties: Pay as You Go en Pay In- Advance. Azure China heeft het Pay-In-Advance (PIA) model. Het is belangrijk om hier even bij stil te staan: het is namelijk erg belangrijk dat je de juiste instellingen hebt. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van de Chinese 'Pay In-advance', en je niet genoeg saldo hebt, kan het zo maar zijn dat je website offline wordt gehaald. Dit is uiteraard verre van ideaal.

Stap vijf: Nalopen van je configuratie

Wanneer de basis instellingen goed ingeregeld zijn, zoals bijvoorbeeld PIA contracten en credentials (geregeld door je lokale contactpersoon), kun je starten met het hosten van je platform. Dit is vrij eenvoudig: verbind je deploy proces naar Azure in China en je bent klaar om van start te gaan. Wanneer je bezig bent met configuratie, voelt het af en toe alsof je een server aan het opzetten bent in de jaren 90. Je hebt genoeg tijd om een lekker kopje koffie te halen wanneer je data gekopieerd wordt naar China. Dit is uiteraard niet hoe we in 2018 willen werken, maar voor nu helaas nog wel een realistisch scenario. 

Stap zes: Het kopiëren van data 

Wanneer de hosting instellingen juist zijn, is het tijd om de data te kopiëren naar China. Normaliter kopiëren we onze data in een data opslag binnen Europa, in samenwerking met onze CDN partner. De data wordt dan gesynchroniseerd naar Hong Kong, zodat het eenvoudig naar de Azure China server kan worden gekopieerd. Het is niet ongewoon dat je nog steeds veel vertraging zult ervaren omtrent activiteiten vanuit je terminal. Helaas onontkoombaar. Echter zal het data deploy proces een verbetering zijn in het geval van betrouwbaarheid en snelheid. 

Wanneer alles is geregeld, is de server klaar voor China. Wanneer je het punt bereikt met je website om 'echt' over te gaan, dus wanneer je het CMS ook zo configureert hebt en je domein juist is ingesteld, kun je starten. Let wel op: bovenstaande is een van de vele manieren om je online platform te hosten in China. We merken dat er per platform soms meer of minder handelingen nodig zijn, waardoor elke verhuizing van een online platform een maatwerkoplossing is.  

Ook hosten in China?

Wil je ook graag starten met het hosten van je bedrijf in China, maar weet je nog niet hoe dit het beste aan te vliegen? We hebben inmiddels meer dan 10 jaar ervaring met het hosting en performance oplossingen in China. Bas, onze hosting en security expert van Performance Cloud, praat je daarom graag bij.

Alle velden met een * zijn verplicht.