Persbericht - Wereldwijd CDN dankzij samenwerking TRIMM en Akamai

trimm samenwerking met akamai

Wereldwijd CDN dankzij samenwerking TRIMM en Akamai

Enschede, 20 mei 2016 – Full service internetbureau TRIMM en CDN en cloudprovider Akamai bundelen hun krachten voor het realiseren van een wereldwijd CDN-netwerk. Onder meer het vasteland van China wordt zo ontsloten voor snelle en veilige content delivery.

Sinds kort mag het Nederlandse TRIMM zich officieel NetAlliance partner van het Amerikaanse Akamai noemen. Een heuglijk feit, dat beide organisaties belangrijke voordelen oplevert. “Akamai werkt graag samen met organisaties die zowel gespecialiseerd zijn in het bedenken en ontwikkelen van web applicaties als het bieden van een goede, snelle en veilige gebruikerservaring, zoals TRIMM,” zegt Bas Greevink, Consultant hosting & security bij TRIMM. “Door de diensten van onze klanten te transporteren over hun netwerk, creëren wij die optimale gebruikerservaring. Het voordeel voor ons is dat wij nu gebruik kunnen maken van de diensten binnen het NetAlliance-programma van Akamai, waaronder web performance-diensten als CDN en security-diensten als de web application firewall. Met name de ontsluiting van internationale markten door het CDN-netwerk van Akamai is een grote winst voor ons en onze klanten, omdat steeds meer bedrijven actief zijn in het buitenland.”

Wat is een CDN?

Een CDN (Content Delivery Network) zorgt ervoor dat een website of app continu bereikbaar is en snel aan de gebruiker kan worden aangeboden, ongeacht waar de data zich bevindt. Een CDN is opgebouwd uit ruim 200.000 verschillende servers verspreid in datacenters over de hele wereld die via razendsnelle verbindingen met elkaar verbonden zijn. Door informatie gelijktijdig op verschillende servers op te slaan, heeft de websitebezoeker automatisch beschikking over de informatie van de server die op dat moment fysiek het meest dichtbij staat. Een CDN zorgt er zo voor dat de content altijd dichtbij de eindgebruiker opgediend wordt en de laadtijd van websites klein kan worden gehouden. Met één enkele druk op de publicatieknop wordt niet alleen de lokale website geactualiseerd, maar ook het gehele netwerk van CDN-servers, zodat websitebezoekers in de hele wereld kunnen profiteren van de actuele informatie met een snelle responstijd. 

De Chinese muur

China is met zijn bevolking van meer dan 1,3 miljard mensen een steeds belangrijker afzetmarkt voor de producten en diensten van Nederlandse bedrijven en organisaties. De prestaties van Nederlandse websites laten in China echter te wensen over, waardoor ze vaak moeilijk of niet benaderbaar zijn. Het is daarom bijna onvermijdelijk dat organisaties hun sites in China zelf hosten, of gebruik maken van een Content Delivery Network (CDN). “Hosting in China zelf is een ingewikkelde aangelegenheid, omdat organisaties door de grootte van het land op verschillende locaties aanwezig moeten zijn,” stelt Greevink. “Hiervoor is een Chinese hosting-partner en kennis van de lokale markt nodig en het is op het gebied van beheer erg ingewikkeld en tijdrovend. Een CDN is daarom een meer voor de hand liggende keuze voor de meeste organisaties. Dankzij onze samenwerking met Akamai is het vasteland van China nu veel dichterbij gekomen.”

Gedeeld DNA

De samenwerking tussen TRIMM en Akamai is niet geheel toevallig. De twee bedrijven hebben niet alleen overeenkomsten in dienstverlening, maar ook in DNA. Zo is Akamai ooit ontstaan als een afsplitsing van de Amerikaanse technische universiteit MIT en is TRIMM ontstaan uit de Technische Universiteit Twente. “We spreken dezelfde taal,” zegt Greevink. “En dat is natuurlijk een goede basis voor een samenwerking. Ik denk dan ook dat het ons veel moois op gaat leveren.”

Gepubliceerd op: 26 mei 2016