Het verschil tussen e-mail marketing en marketing automation

Writing on the TRIMM balcony

Het verschil tussen e-mail marketing en marketing automation

E-mail marketing en marketing automation zijn inmiddels veel gehoorde begrippen binnen het marketing speelveld. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Een logische vraag waarop ik in dit blog een logisch antwoord geef. Voordat ik het verschil tussen e-mail marketing en marketing automation schets, geef ik van beide begrippen een definitie. Dit geeft inzicht in het snijvlak van marketing automation en e-mail marketing, maar ook in de verschillen.

E-mail marketing

E-mailmarketing is een vorm van direct marketing. Hierbij wordt e-mail gebruikt om informatie aan een doelgroep te versturen. Vaak hebben deze e-mails als doel om:

  • De relatie van het merk of het bedrijf met de doelgroep te versterken. Dit moet op zichzelf de klantloyaliteit versterken.
  • Website traffic te genereren.
  • Lead nurturing (verzorgen, voeden en investeren in leads door hen relevante content op het juiste moment aan te bieden) en lead generatie.
  • Brand awareness vergroten.

Uiteraard zijn er meerdere doelen te bedenken, maar vanuit mijn ervaring zijn dit de meest voorkomende doelen van e-mail marketing.

Marketing automation

Marketing automation is het helpen (prikkelen) van potentiële klanten in het aankoopproces. Dit doen we door het creëren van contactmomenten en het geautomatiseerd aanbieden van relevante content. Het doel is de leadconversie te verhogen. Met een marketing automation systeem, in veel gevallen een SaaS-oplossing (software as a service), kun je multi-touch en multi-channel marketingcampagnes ontwikkelen, implementeren en automatiseren. Verder is het met een marketing automation systeem mogelijk om onbekende contacten om te zetten naar bekende contacten en om nieuwe contacten te genereren (omzetten van onbekend naar bekend). Hiervan bouw je, op basis van demografische gegevens maar ook op basis van gedragingen, profielen op. Bijvoorbeeld door het website gedrag te tracken of door bij te houden op welke links een contact klikt vanuit een e-mail. Het systeem maakt het vervolgens mogelijk om op basis van dat profiel de juiste content, op het juiste moment, via het juiste kanaal aan de juiste persoon te versturen. Dit bespaart je veel tijd doordat je binnen het systeem bijvoorbeeld e-mails, landing pages en formulier kunt bouwen en leads geautomatiseerd op kunt volgen via rapportages of een CRM. Tevens kun je met het systeem de resultaten en de ROI van je marketingactiviteiten meten.

Doelen van marketing automation zijn voornamelijk:

  • Het verhogen van de lead conversie en de omzet met behulp van lead nurturing en lead generatie.

  • Het maximaliseren van de marketing prestaties.

  • Het verbeteren van de samenwerking tussen marketing en sales door het aanleveren van beter gekwalificeerde leads bij sales.

Overzicht functionaliteiten

Om je inzicht te geven in de meest voorkomen verschillen tussen e-mailsystemen en marketing automation-systemen, heb ik ze in onderstaande tabel beschreven.

  E-mail marketing systeem Marketing automation systeem
E-mails opstellen en versturen X X
Contact data capturing/subscription management X X
Meten van open rates en clicks X X
Segmentatie X X
Profielen opbouwen en verrijken (op basis van gedrag en contactinformatie)   X
Segmentatie op basis van gedrag en contactinformatie   X
Web formulieren bouwen   X
Landing page bouwen   X
Progressive profiling   X
Creëren van multi-channel campagnes   X
Lead scoring   X
Lead nurturing   X
Web gedrag monitoren   X
Dynamische website content tonen   X
ROI meten   X
Standaard integratiemogelijkheden met bijvoorbeeld CRM   X

Conclusie: verschil tussen e-mail marketing en marketing automation

Samenvattend is marketing automation veel breder dan e-mail marketing. Met marketing automation ondersteun je namelijk het gehele proces van online interacties van een prospect. Je probeert alle online interacties (op je website, social kanalen, e-mail etc.) te tracken om op basis van gedrag, op het juiste moment een relevante ‘conversatie’ te voeren. Een contact bekijkt bijvoorbeeld op de website een bepaalde pagina, waarna een pop-up verschijnt waarin een white paper met meer informatie over het thema aangeboden wordt. Pas als een prospect hier daadwerkelijk klaar voor is, stuurt het systeem de gekwalificeerde lead door aan sales. Dit gebeurt op basis van een lead scoring model, waarbij bepaalde activiteiten ondernomen moeten zijn om de stempel gekwalificeerde lead te krijgen. Met e-mail marketing kun je geen multi-touch en multi-channel campagnes opstellen en automatiseren. Je kunt bijvoorbeeld niet op basis van een contact al zijn of haar online gedragingen, op het juiste moment een relevante conversatie aan gaan. Hiervoor biedt marketing automation een veel betere uitkomst. Marketing automation ondersteunt namelijk in de gehele buyer journey van je klant.

Meer weten?

Wil je meer weten over e-mail marketing, marketing automation, of het verschil tussen de twee? Bekijk dan één van onze andere blogs over marketing automation, of neem contact met ons op.

Alle velden met een * zijn verplicht.