De release van Sitecore 9: Sitecore positioneert zichzelf als een volledig geïntegreerd marketing platform

symposium van sitecore
Gepubliceerd op: 18 oktober 2017

De release van Sitecore 9: Sitecore positioneert zichzelf als een volledig geïntegreerd marketing platform

Gisteren is op de openingsdag van het Sitecore Symposium 2017 de nieuwste versie van Sitecore gelanceerd. De stap van Sitecore 8 naar Sitecore 9 impliceert dat het om grote vernieuwingen gaat, dus we waren heel benieuwd.

CEO Mark Frost presenteerde vier belangrijke topics waarin Sitecore grote stappen heeft gemaakt. In deze blog zullen we deze topics toelichten.

Om te beginnen is niet alleen de lancering van Sitecore 9 interessant; de release van het Sitecore Experience Platform verdient ook zeker aandacht. Sitecore positioneert zichzelf steeds meer als een volledig geïntegreerd platform: het platform beschikt namelijk over een complete digital marketing toolset. Hoewel Sitecore ondertussen al jaren een van de leiders is op het gebied van Web Content Management volgens Gartner, waren ze nog nooit in deze mate gefocust op het afleveren van een volledig geïntegreerd marketing platform. Sitecore voorziet nu in functionaliteiten die een marketeer nodig heeft, en gaat hiermee duidelijk de strijd aan met Adobe.

Wat is er nu precies nieuw naast deze nieuwe positionering? Er werden vier grote onderwerpen gepresenteerd.

Data & Analytics & Integration

Data-analyse en integratie waren al beschikbaar in Sitecore, maar in Sitecore 9 zijn hier grote stappen in gemaakt.  Vanuit Sitecore wordt er data verzameld en geanalyseerd, maar deze data kan ook verreikt worden met data uit bijna iedere andere bron door het gebruik van “xConnect”, Sitecore’s data integratie systeem. Sitecore faciliteert ook standaard integraties, waarvan Salesforce en MS Dynamics de belangrijkste zijn. Sitecore xConnect is veilig en voldoet aan de GDPR.

Machine learning

De meest besproken onderwerpen in ons vakgebied zijn momenteel machine learning en artificial intelligence (AI). Het bouwen van dynamische profielen en het verzamelen van data was al een sterk aspect van de 8.x versies, maar in versie 9 gaat Sitecore een stapje verder op het gebied van personalisatie en predictive marketing. De grote AI engine hierachter heet Cortex.

Cortex laat algoritmes werken op verschillende datasets. De datasets kunnen uit Sitecore afkomstig zijn, maar ook uit andere databronnen dankzij xConnect. Wanneer genoeg data is verzameld zullen er patronen worden geïdentificeerd die gedrag kunnen voorspellen. Het omzetten van deze machine learning in daadwerkelijke actie zal het verschil maken. Dynamische, individuele profielen kunnen worden gecreëerd waarmee de marketeer, volledig geautomatiseerd, marketing nog meer op het individu toe kan spitsen.

Commerce

De nieuwe mogelijkheden op het gebied van commerce nog niet zijn gereleased; dit zal waarschijnlijk ergens in januari 2018 gebeuren. Sitecore commerce was tot nu toe niet onze favoriet als het gaat om het creëren van transactie gestuurde webstores. Sitecore biedt wel een toolbox die gebruikt kan worden om je eCommerce experience te bouwen, maar het biedt niet de mogelijkheden die gespecialiseerde commerce systemen wel bieden. Sitecore heeft nu van eCommerce een topprioriteit gemaakt. Ze beloven een veel uitgebreider nieuw ontworpen eCommerce systeem. Dit systeem moet volledig geïntegreerd zijn met alle andere functionaliteiten van het platform. Wanneer de release heeft plaatsgevonden gaan we het zeker een kans geven. We zijn heel benieuwd of Sitecore deze beloftes gaat waarmaken.

Cloud

Sitecore is vrij laat met het lanceren van een goede cloud solution vergeleken met concurrenten. Het is nu eindelijk gebeurd en het oogt heel solide. Omdat Sitecore samen met Microsoft werkt aan Azure kan een Platform as a Service (PaaS) aangeboden worden. Net als andere PaaS biedt deze benadering een goede on-demand scalability en betere wereldwijde performance, wat marketeers in staat stelt tot een snelle time-to-market.

Andere vernieuwingen

Behalve de algemene verbeteringen zijn er ook nog veel vernieuwingen, waaronder bijvoorbeeld Headless CMS, een nieuwe formulieren engine, verbeterde tools, meer database support, verbeterde documentatie en een betere usability voor content editors. Ben je benieuwd wat Sitecore 9 nog meer te bieden heeft? Neem dan vooral contact met ons op, we vertellen je graag meer!